Nyheter

Dansk dynamit mot skånskt krut blir det nu på söndag
Dansk dynamit mot skånskt krut blir det nu på söndag när SMK Hörby drar igång rallysäsongen för alla som kör rally på asfalt. Traditionsenligt är det Bilmånsson Rallysprint på Industriområdet som blir arena för årets premiär.

I fjol kördes tävlingen som SM-premiär men när den serien försvunnit, är det återigen Södra BF:s "Öppna RS-DM" som är huvudnumret. Ett faktum som gjorde att man trodde på färre anmälda än när det fanns SM-medaljer att köra om.

- Där hade vi lite fel då årets tävling i princip har lika många tävlande som vid SM, kul med fel på rätt håll, konstaterar tävlingsledare Linn Wingren.


Kenneth Madsen: Danska favoriter är det i söndagens rallypremiär Bilmånsson Rallysprint då flerfaldige mästaren Kenneth Madsen kommer till Hörby. Foto: Team Glad Sport.

Inte nog med att Linn gläds åt att ha 56 ekipage i tävlingen den 14 april, det kommer även danskt storfrämmande.

- Flerfaldiga Danske Mästaren Kenneth Madsen kommer till Hörby med Team Glad Sport och deras helt nya Citroën C3 Rally2, berättar en belåten Wingren och fortsätter.

- För några år sedan körde Madsen med en Suzuki vilket slutade med en andra plats totalt och nu tar han söndagen som uppvärmning inför starten för Dansk Super Rally helgen efter.

Nu blir det ingen lätt resa om det ska bli dansk seger då Madsen med kartläsare Louise Bang Hartwig ställs mot fjolårssegraren och tillika SM-vinnaren Stefan Kristensson/Rickard Nilsson tävlande för Tomelilla. Om de ska försvara segern måste duons vassa Ford Fiesta WRC inte bara passera Madsens modernare Citroën, utan även Hörby-vinnaren 2022, Rolf och Tobias Grybb från Hässleholm med en äldre variant av Citroën.


Stefan Kristensson: I fjol blev Tomelillas Stefan Kristensson/Rickard Nilsson både vinnare i Bilmånsson Rallysprint och Asfalt SM. Foto: Tommy Svensson

- Kan bli vem som helst av de här tre som tar en inteckning i Glentons Vandringspris, även om Madsen på pappret kanske har ett litet övertag, siar Wingren.


Rolf Grybb: Med seger 2022 är far och son Rolf och Tobias Grybb, Hässleholm i högsta grad med i favoritsnacket inför söndagens Bilmånsson Rallysprint. Foto: Tommy Svensson

Trion kör alla med vassa 4WD-bilar och när det kommer till 2WD-åkarna så är det två Hörby-förare som tillhör favoriterna. SM-guld 2022 och silver 2023 blev det för hemmaföraren Joacim Kristiansson/Maya Ragntoft som med detta i ryggen på söndag gärna vill triumfera på hemmaplan i den röda Opeln.


Joachim Kristiansson: Med dubbla SMmedaljer i ryggsäcken jagar SMK Hörbys Joacim Kristiansson och Maya Ragntoft 2WD-seger på söndag i Bilmånsson Rallysprint. Foto: Tommy Svensson

Detta om inte klubbkompisarna Robin Svensson/Sandra Wybrands vill annorlunda vill säga. Paret siktade på SM i fjol men bilstrul gjorde att serien kom av sig direkt och nu är det revansch som samboparet är ute efter med sin läckra Renault Clio.

Flest antal anmälda på söndag har Hässleholms MK med 12 ekipage tätt följd av hemmaklubben som har elva bilar på startlinjen.

- Inget konstigt då vi två nästan alltid har flest tävlande i distriktets tävlingar, förklarar Wingren.

Bilmånsson Rallysprint körs som tidigare på Industriområdet i Hörby och lockade ifjol rekordpublik, något som Linn Wingren hoppas på även i år.

- Blir bara vädret fint så tror jag det kommer mycket publik och som vanligt, är det viktigt att stå säkert plus att absolut följa funktionärernas anvisningar.

Tävlingen har HQ och serviceområde på Hörby Sportcenter/Lågehallarna dit man återkommer mellan varje av de tre omgångarna som körs på Industriområdet. Klockan 10.00 ger sig Eslövs Elin och Magnus Persson sig iväg med startnummer ett på sin BMW från Lågehallarna och sedan följer resten av de 56 anmälda efter. Men före Elin så finns publikfavoriten Tom Kristensson på banan som "Föråkare" med en Volvo 940 berättar Wingren.

- I fjol bjöd Tom på riktig show och publiken älskade hans vilda sladdar, med andra ord gäller det att vara på plats tidigt på Industriområdet för att inte missa detta!