Nyheter

VOC Mekonomen Rallys VinterSerie styr kosan till Järbo
Järbo och Rally Gestrikekannan är ny bekantskap för dagens tävlande i VOC Mekonomen Rallys nationella serier. Det har säkerts körts tidigare men då för väldigt länge sedan. På lördag blir det därför något av premiärstämning på Järbos erkänt fina vintervägar. Premiär är det också för serien att prova ett nytt grepp, nämligen den nobla konsten att nota sträckorna själva. Vårt regelsystem har varit öppen för detta sedan urminnes tider men det har inte använts i praktiken annat än i sprint. Det blir jätteintressant att se hur detta slår ut. Välkommen i VinsterSerien Järbo.

Det blir spännande att prova en ny tävling. Och spännande att få prova på att nota själva.

- Gällande att få nota själva så tror jag det är en jättenyttig erfarenhet att addera till kunskapsbanken. Tror också att det ökar respekten för de numera väldigt få i vårt avlånga land som är licensierade för detta och som vågar ta ansvaret att nota åt oss andra, säger klassansvarig Roger Fransson.

Återigen är det inget jättefält till start i VOC, men med 17 bilar till start så är ändå VOC Mekonomen Rally största enskilda klass i ett rally präglat av Rallyklassikernas alla olika klasser. Som berörts tidigare på nyhetsplats så kommer det verkliga betyget på VOC´s nyordning med en helt sommarbaserad SverigeSerie först när sommar- och grusrallydelen av säsongen tar vid.

Ändå garanterat hårda fajter i VOC´s klasser

Färre till start också i Järbo än vad vi varit i tidigare års vinterrallyn men ändå med en många kanonförare på plats, det garanterar att konkurrensen ändå blir sedvanligt tuff.

- Toppseedade Patrik Fredriksson som inte bara leder VinterSerien utan också är titelförsvarare från såväl 2023 som 2022-års säsonger är återigen favorit i Elit A/B. Lika tydlig första utmanare är Magnus "Linkan" Lindqvist. Ingen glömmer deras strid ända in i målsnöret i fjol. Ska också bli riktigt spännande att se vad Magnus Mellquist som vi inte ser så ofta i Sverige- och VinterSerie ska åstadkomma i den här omgivningen.

- I C-förarklassen tror jag toppseedade Tony Parkatti står pall för trycket och plockar hem segern. Bakom honom är det betydligt jobbigare att seeda i synnerhet med ett par namn som jag helt ärligt har ganska dålig koll på. Kanske Mikael Andersson eller hemmaåkare Anders Blomberg ställer hela tipset på ända och räcker hela vägen fram till seger?

Lite extra vinterspänning skapas av ett relativt kraftigt snöfall ska passera tävlingsområdet men som prognoserna ser ut så drar det förbi under fredag medan tävlingslördag ser ut att bjuda på ett alldeles fantastiskt vinterrallyväder.

På lördag morgon börjar vi rekognosera och skriva noter. Klockan 14:00 går starten. Välkomna!

Roger Fransson