Nyheter

Finska rallymästerskapet nästa för "Rally-Maja" Bengtsson
Finska rallymästerskapet nästa för "Rally-Maja" Bengtsson!

Det går undan i rallysvängen för co-drivertalangen Maja Bengtsson, 16 år, från småländska Virestad. WRC ena veckan, tester andra veckan och inhopp i finska mästerskapen denna vecka.

Denna säsong är Maja "Rally-Maja" Bengtsson ordinarie co-driver till rallyveteranen och TV-profilen Jonas Kruse i SM och en del av WRC2-föraren Tom Kristensson entourage i årets rally-VM. Men inte nog med det - på fredagen sätter hon sig i kartläsarsätet bredvid Karlskrona AK:s Jonas Åkesson för start i den tredje deltävlingen i finska mästerskapen, Mad-Croc Länsirannikon Ralli.

Anledning till att Maja Bengtsson ersätter Jonas Åkessons ordinarie co-driver, Martin Holmdahl, är att han är bosatt i Norge som har hårda coronarestriktioner som hindrar honom från att delta. Maja är som bekant en del av Team Nybe där både Kruse och Åkesson ingår tillsammans med Christoffer "Chribbe" Haglund och Victor Hansen. Så steget var inte långt i jakten på en ersättare.

- Jag är väldigt glad över förtroendet från Jonas Åkessons sida, och jag ska göra det allra bästa av denna möjlighet jag nu får i Finland. Vi har tidigare tillsammans åkt två SM-sprintar ihop, vinter och sommar, samt Silverratten där vi blev totaltvåa. Sedan har vi under två års tid åkt mycket fullfartstest ihop, berättar Maja Bengtsson.

I Finland står många utmaningar framför både Maja och Jonas, dels är det tävlingspremiär i en fyrhjulsdriven Ford Fiesta i tungviktsklassen R5, dels är det premiär för finska och erkänt snabba tävlingsvägar för båda.

- Det ska bli riktigt kul, jag tror att de kan passa oss riktigt bra! Självklart är detta väldigt stort för oss båda, så vi ska verkligen njuta av detta, förklarar Maja.

Rallyt avgörs i Åbo-trakten fredag-lördag och omfattar tretton specialsträckor; tre på asfalt under fredagskvällen och resterande tio på grus under lördagen.

Det är det andra tävlingsuppdraget på kort tid utanför landets gränser för "Rally-Maja". Allra senast hjälpte hon Tom Kristensson under WRC-tävlingen i Kroatien.

Bild: I Finland kör Jonas Åkesson och Maja Bengtsson en Ford Fiesta i R5-klassen.
- Jag åkte två test med Tom och därefter gravelcrew under tävlingen, gjorde den sista avstämningen av kartläsarnoterna. Det var förstås väldigt viktigt för erfarenheten, summerar Maja Bengtsson som nu ser fram emot nästkommande WRC-event för att känna på hetluften ännu mer.

Men först är det start i Finland bredvid Jonas Åkesson.

För att kunna tävla i Finland krävs dels negativa covid-test, dels att munskydd används.

Hemsida: www.teamnybe.se

Göran Björklund