Nyheter

Klart med höstens tävlingar i JWRC för Tom Kristensson och Joakim Sjöberg
I dagarna har Internationella Bilsportförbundet, FIA, godkänt vilka tävlingar som i höst skall ingå i Junior VM, JWRC, i rally. Det blir 3 deltävlingar, och totalt 4 deltävlingar i årets mästerskap, mot från början 5 planerade. Den enda hittills avverkade är Rally Sweden i februari där Tom och Joakim vann.

Återstarten blir i Estland och Rally Estonia den 3-6 september, en nyinsatt tävling i WRC-kalendern. Därefter följer Rallye Deutschland den 15-18 oktober och avslutning sker i Rally Italia Sardegna på Sardinien den 29 oktober-1 november. De båda sistnämnda fanns i JWRC-kalendern redan från början, men tävlingen på Sardinien skulle körts i början av juni, men blev på grund av Corona pandemin framflyttad till i höst.

Nu kommer 3 av 4 tävlingar räknas i mästerskapet, och i stället för dubbla poäng i sista deltävlingen kommer det endast att bli 1,5 gånger poängen, medan bonuspoäng för sträcksegrar räknas för samtliga deltävlingar. Priset till den slutlige segraren, en Ford Fiesta R5 plus ett antal däck, kvarstår.

- Jag ser verkligen fram emot att få sitta i rallybilen igen, det har varit en lång och oviss väntan, säger Tom. Nu får vi bara hoppas att det inte kommer en andra våg av Corona pandemin som sätter käppar i hjulen.

- I Estland har jag inte tävlat tidigare, men karaktären på sträckorna liknar dem i både Finland och Lettland. I Finland vann jag förra året i JWRC och i Lettland har jag vunnit två gånger i Rally Liepaja, senast i JERC 2018, så jag har goda och positiva erfarenheter på den här typen av sträckor.

- Det enda orosmolnet är vi från Sverige inte får resa in i Estland just nu på grund av pandemin. Det gäller förutom mej och Joakim även våra svenska medtävlare Pontus Lönnström med co-driver Stefan Gustavsson.

- Arrangören i Estland har diskussioner med de estniska myndigheterna för att hitta en lösning, så jag hoppas att det löser sig på något sätt, det är ju ändå en dryg månad tills det är tid att resa.

I Rallye Deutschland har Tom tävlat både i Opel Adam Cup och för Opel Junior Team, när han körde tävlingen som extratävling, under året i JERC. Årets tävling är i samma område som tidigare, med bland annat sträckor i vinodlingarna på floden Mosels sluttningar, och det beryktade övningsfältet Baumholder med Panzerplatte. Där kör man på alltifrån betong, dålig asfalt och bra asfalt, och vägarna är på många ställen kantade med Hinkelstein, stridsvagnshinder i betong.

- Det gäller att ta i på asfaltvägarna, speciellt på Baumholder, som brukar fälla avgörandet, eftersom det är en stor del av tävlingen. Men där det är lätt att få punktering på de dåliga avsnitten Finaltävlingen på Sardinien ingick i JWRC även förra året, där fick Tom sin "sämsta" placering för säsongen med en tredjeplats.

- Jag trivs på Sardinien, även om sträckorna till stor del består av lös grus och sand, och i år skall vi ta revansch och förbättra placeringen, avslutar Tom

Ställningen i JWRC efter Rally Sweden är att Tom leder på 28 poäng före Martins Seks från Lettland, 19 poäng och Ken Torn från Estland på 15 poäng.