Nyheter

VM-rutin ökar vinstchansen i Mekonomen Bergslagsrallyt
Vem vinner Mekonomen Bergslagsrallyt 2019?

Goda chanser har Johan Kristoffersson och Patrik Flodin. Men med det rekordstora startfältet kan mycket hända på nästan 14 mil.

I huvudklassen Trimmat 4WD finns killar med VM-rutin och det gör dem till favoriter: dubble rallycrossmästaren Johan Kristoffersson och Patrik Flodin, med ett förflutet i Rally-VM. Flodin återvände till SM förra året och vann den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i en BMW M3. Nu startar Hudiksvallsbon med en nyimporterad Skoda Fabia R5 för team MAX RPM. En bil byggd direkt och endast för tävling.

- Det ska bli så häftigt! Egentligen har jag åkt mest fyrhjulsdrivet genom åren så jag hoppas komma in i det snabbt, och vinterföre är det bästa jag vet, säger Patrik Flodin. För den forne VM-åkaren i Grupp N blir det här tredje starten i Mekonomen Bergslagsrallyt. Första gången var som ung rallyspoling i en Volvo Originalare. Sedan kom han tillbaka 2006 med den av Monitor sponsrade Subarun. Då tog han sin första klasseger.

- En fin milstolpe! Hoppas det går lika bra den här gången!

Mycket intressant att följa blir Johan Kristoffersson. Arvikasonen har två raka VM-guld i rallycross, varav det senaste i ren utklassningsstil. Förra året startade han även i Rally Sweden, och körde in som 17:e man.

- Jag vet inte hur jag står mig mot SM-eliten, så resultatet är inte det viktigaste utan min egen utveckling som rallyförare, säger Johan Kristoffersson, känd som tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna.

Han kör en nyutvecklad VW Polo R5 och helt nyligen offentliggjorde han sin satsning på hela Rally-SM. Något annat än seger är då smått otänkbart för Kristoffersson.

För Martin Berglund, från Valbo utanför Gävle, är målet att försvara SM-guldet från förra året. Han kör en Skoda Fabia R5.

- Flodin tror jag blir farlig och att Kristoffersson kommer blir ännu en värdemätare. Det är bara roligt att vi blir fler för det höjer farten hos oss alla, säger Martin Berglund. Förra året vann Mattias Jirvelius, SMK Örebro, Bergslagsrallyt. Numera heter han Monelius i efternamn och är en het utmanare om segern i den sexton man starka huvudklassen Trimmat 4WD.

4WD Övriga är klassen med lite äldre, motorstarka fyrhjulsdrivna bilar. Här startar den mest långväga gästen, Michael Wikström från Boden, men frågan är om han rår på Per Göthberg och Fredrik Grahn, Eskilstuna respektive Frövi.

Trimmat 2WD innehåller både bak- och framhjulsdrivna bilar, samt unga och gamla förare. Trots att han ?bara? är 20 år tog Salatalangen Elias Lundberg silver förra året. Boråsen Kristian Johansson vill äntligen nå guldet! Niklas Hägg, Ilsbo gör comeback i en Golf, Robin Sandberg vill ha revansch med Corollan och gotlänningen Johan Holmberg kan aldrig räknas bort. Knivskarp konkurrens i den deltagarmässigt största klassen.

Otrimmat 2WD ser många Peugeot 208 R2 och Ford Fiesta R2 till start. Tom Kristensson är favorit till segern, men får se upp för ultrasnabba juniorer som Jari Liiten, Hampus Jakobsson, Eddie Lundqvist, Albin Nordh och inte minst JVM:s silvermedaljör Dennis Rådström. Här formas framtida storåkare i en strid på kniven!

Annemo Friberg, presschef