Nyheter

En tredjeplats som kändes som en seger för Tom och Henrik i Rally EM i Tjekien
- För en vecka sedan trodde vi inte att vi överhuvudtaget skulle komma till start tävlingen, säger Tom Kristensson och Henrik Appelskog vid målgången sent på söndagseftermiddagen i 4:e deltävlingen i Junior EM, Barum Czech Rally Zlín, i Tjeckien.
- Men Opel Rally Team och mekanikerna gjorde ett helt fantastiskt jobb och byggde en helt ny bil till oss på några dagar och den har fungerat perfekt hela tävlingen.

Helgens tävling blev verkligen en utmaning för deltagarna. Tidvis kraftigt regn, och uppdragen lera på de redan från början utmanande asfaltsträckorna, gjorde att de blev verkligt vanskliga förhållanden. Hela 40 av de totalt 120 startande nådde aldrig slutmålet, där merparten bröt efter avåkningar.
- Under de förhållanden och omständigheter som var, blev vår plan att få ett bra tempo, men ändå köra med så mycket säkerhet som möjligt och undvika misstag, och det lyckades vi med till 100%. Inte ett misstag på hela tävlingen, och ändå tog vi två sträcksegrar på lördagen säger Tom.
- Tredje platsen känns som en seger och en skön revansch efter förra helgen i den tyska VM-deltävlingen
- Vi är mycket glada och nöjda, det var nog den tuffaste tävling jag kört i min karriär, även om alla tävlingarna hittills i EM-serien har varit krävande.

Segrade, precis som i förra deltävlingen i Italien, gjorde teamkompisen i ADAC Opel Rallye Junior team, letten Martins Sesks, Opel Adam R2, före österrikaren Simon Wagner i en Peugeot 208 R2, och med Tom och Henrik på 3:e platsen.

Segermarginalen blev efter nästan 22 mils specialsträckor så knapp som 17 sekunder och på sista sträckan hade Sesks ett tillbud där han gjorde en tur i diket, men det gick vägen. Marginalen ner till Tom och Henrik blev till slut 2 minuter 39 sekunder.
- På de sista sträckorna körde vi på ren säkerhet, eftersom vi hade stor marginal ner till fyran, och då gällde det bara att ta sig till mål, säger Tom innan prisutdelningen.

Resultatet innebar att Tom, efter 4 av 6 deltävlingar, gick upp på 2:a plats i den sammanlagda ställningen i Junior EM U27 på 73 poäng. Leder gör Martins Sesks på 132 poäng och på 3:e plats ligger Diago Gago från Portugal på 67 poäng. I Teammästerskapet leder ADAC Opel Rallye Junior Team och i ERC3 Codrivers ligger Henrik Appelskog på 2:a plats med 68 poäng.

Nästa tävling för Tom och Henrik blir Toms hemmaklubbs, TV-Svängen, redan på lördag. Då kommer man till start med den egna Opel Adam R2 .