Nyheter

Största startfältet på många år i den 54:e TV-Svängen
När anmälan stängde till näst sista deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen/Rally-DM, SMK Hörbys anrika TV-Svängen fanns nästa 150 förare i listan. Därmed kunde tävlingsledare Patrik Persson glädja sig åt att intresset ökat för rallyklassikern.

- I fjol stannade det på runt 130 anmälda så det är klart att vi är nöjda. Inte bara många anmälda dessutom är det ett namnkunnig startfält som SMK Hörby bjuder på nästa lördag den 1 september.

- Alla toppförarna i cupen och DM är anmälda vilket borgar för att det blir tufft ute på de sex sträckorna, konstaterar Patrik.

I fajten om totalseger är det först och främst två skånska storheterna som nämns. Först då Hässleholms Stoffe Nilsson som i fjol fick sin segersvit på åtta vinster i rad spräckt av Simrishamns Joachim Grahn.

- Ingen av de här båda backar undan utan det lär bli en stenhård uppgörelse hela vägen, menar Patrik.

En som dock både kan och lär utmana är smålänningen Robin Adolfsson som med sin Mitsubishi leder Sydsvenska Rallycupen. Här har dock varken Stoffe eller "Jocke" något att hämta då deras säsong inte alls varit så stabil som normalt.

Bland de tvåhjusdrivna bilarna när det faktiskt en hemmaförare som får bära favoritskapet, SMK Hörbys EM-satsande Tom Kristensson med Henrik Appelskog vid sin sida. Direkt från en tredjeplats i EM-tävlingen i Tjeckien kommer den nya EM-tvåan till sin hemmatävling. I fjol körde inte Tom men 2016 var han med och detta i en tämligen välanvänd Golf. Trots detta blev det seger och om Patrik får sia tror han att det blir upprepning på lördag.

- De få gånger Tom kör i Sverige är han nästan oslagbar och nu med riktig hemmaplan tror jag att han har få övermän, det blir seger för Opel-föraren.


SMK Hörbys Tom Kristensson och Henrik Appelskog ligger tvåa i sin EM-klass efter helgens deltävling i Tjeckien och nu väntar hemmatävlingen TV-Svängen.
I South Swedish Rally körde Tom Kristensson med sin Opel Adam R2 sitt livs första SM-tävling i par med östgöten Henrik Appelskog.


Nu är det inte så att det saknas motstånd i den 27 bilar stora klassen och en som är ute efter revansch sedan de två senast möttes i Rally Blekinge, är Gullabos Mattis Olsson. Om inte detta skulle vara nog, så väntar en hel arme av Volvo-förare på att få åka ifrån Tom och Mattis i deras framhjulsdrivna bilar.

- Varnar även för Hässleholms SM-åkare Johan Green, han kör ruskigt fort med sin Toyota och kan mycket väl utmana om 2WD-seger, menar Patrik.

Längre bak i startfältet kommer klubbens egen SM-åkare Victor Hansen med Ida Lidebjer- Granberg som kartläsare. Junior-SM-sexan får räknas som favorit till att bli bästa C-förare på lördag.


Victor Hansen satsar på Junior-SM med Ida Lidebjer Granberg som kartläsare i en R2 Peugeot. Som uppvärmning till SM-finalen nästa helg kör paret i den 54:e TV-Svängen och är lite av favoriter i C-klassen.

Patrik Persson kan inte bara glädjas åt ett stort startfält i sig, utan även att SMK Hörby är klubben med flest förare i tävlingen.
- Tror att där är runt 30 förare från klubben vilket så klart är kul och visar att SMK Hörby är rallyklubben nummer ett här nere i södra Sverige.

Nytt för året är även en specialsträcka som inte använts på runt 30 år och kan bli den som fäller avgörandet på lördag.

- Smal och krokig med stengärdsgårdarna precis i vägkanten, den blir något att bita i, lovar Patrik.

Tack vare ett fint samarbete med Bilmånsson i Hörby blir det en lite udda aktivitet vid publikparkeringen på specialsträcka ett. Bara några meter från specialsträckan bjuds det på familjeunderhållning, korvgrillning och annat som kan locka även den icke rallyintresserade.
- Kul att vi har fått till det här, ett försök att göra TV-Svängen till något för hela familjen, konstaterar Patrik.

Som vanligt har TV-Svängen start och mål i centrala Hörby på Parktorget. Här finns även servering men ingen serviceplats. Denna är belägen vid Linderöds Idrottsplats dit rallybilarna återkommer en gång under tävlingen.

Tommy Svensson