Nyheter

Premiär i ny bil och framhjulsdrivet för Jonas Åkesson i South Swedish Rally
Premiär i ny bil och framhjulsdrivet för Jonas Åkesson i South Swedish Rally

På fredagen är det inte bara årets SM-premiär för blekingeförarens Jonas Åkesson och hans kartläsare Andreas Martinsson, utan även för en helt ny tävlingsbil som dessutom är framhjulsdriven.

In i det sista sliter småländska Team Nybes mekaniker med den Toyota Corolla som Jonas Åkesson starta med i South Swedish Rally, SSR, på fredagen i Älmhult.

- Bitarna på bilen börjar falla på plats och alla i teamet gör sitt yttersta för att vi ska få ihop den, berättar Jonas Åkesson inför tävlingen.

Den nya tävlingsbilen är den som Robin Sandberg tog SM-silver i förra året fast med ny kaross - efter den svåra kraschen - och lite nya tilltag då det är nya, uppadaterade, regler för den tvåhjulsdrivna och trimmade grupp H-klassen i år. Det innebär bland annat breddade skärmar, vinge etc, medan motorn är orörd än så länge, men växellådan är ny med 6 växlar, för Jonas vidkommande.

- Tyvärr ser det inte ut att bli så mycket test innan SSR drar igång på fredagskvällen. Då jag inte har kört en meter i en framhjulsdriven rallybil innan så får hela tävlingen bli ett enda stort test där sträcktider spelar mindre roll, förklarar Jonas Åkesson.

Jonas säger att det känns så klart lite pirrigt inför South Swedish Rally med en helt ny bil, ny kartläsare och första tävlingen för året!

- Men med folk som Robin Sandberg och Jonas Kruse omkring mig i Team Nybe, så finns förutsättningarna för att lyckas. Vägkaraktären i Älmhultstrakten är mycket fin, men väldigt utmanande för mig som förare.

- Som tävlingsmänniska vill jag så klart vara med och fajtas i toppskiktet, men vi måste vara realistiska och ta steg för steg hela året. Målsättningen i SSR är att hitta känslan i bilen och att vi kommer hela vägen till slutmålet. Det är en stor seger för mig, avslutar Jonas Åkesson.