Nyheter

Tom och Henrik överraskade segrare i Rally Sweden JWRC
Det var en mycket tagen Tom Kristensson som rullade över målrampen i Torsby i Värmland på söndagseftermiddagen. Efter en perfekt genomförd tävling stod Hörbysonen och tävlande för SMK Hörby, som segrare i JWRC, Junior-VM delen, i rallyt, tillsammans med sin codriver Henrik Appelskog från Motala och Östergyllens RC.

- Helt fantastiskt, jag saknar ord och det tar nog lite tid innan jag fattar det, var Toms kommentar vid intervjun på målrampen.

Det blev en svårkörd och dramatisk tävling för de 13 startande i Junior-VM delen. Plusgrader gjorde att det blev delvis slaskigt, och att gruset kom fram den andra rundan man körde sträckorna. Man körde dessutom efter WRC-klassen och övriga fyrhjulsdrivna bilar, de har ett annat spårval än de tvåhjulsdrivna Ford fiesta R2, som man tävlar med i JWRC. Då gällde det att vara taktiskt med de 22 däck, som man sammanlagt fick använda, för att ha så bra däck som möjligt hela vägen på de 32 mil specialsträckor, under drygt 3 dagar, som man körde

Stor favorit i JWRC var hemmasonen Dennis Rådström som vann JWRC-klassen i Rally Sweden förra året. Även Matins Sesks, Junior-EM vinnaren 2018, och som vunnit klassen i 2 deltävlingar hemma i Lettiska Mästerskapet i vinter, nämndes i förhandstipsen

Det var Dennis och Martins som tog täten på fredagen, då man körde sträckor i och på gränsen till Norge, men Tom och Henrik hängde på och vann sträcka 3. När sedan Martins snurrade, och fastnade i en snövall ett antal minuter på sträcka 7 på fredagseftermiddagen, var man uppe på andra plats, vilken man höll etappen ut.

På lördagsförmiddagen utökade Dennis försprånget och Tom höll en stabil andraplats efter taktisk och säker körning Det hela tog en dramatisk vändning då man körde Hagfors-sträckan för andra gången. Dennis gled ut i en sväng och fastnade i snövallen. När man försökte ta sig därifrån gick en drivaxel sönder, och då var tävlingen över för dagen, även om han kunde starta om på söndagen. Helt plötsligt ledde Tom och Henrik med nästan en och en halv minut.

- Nu blev det ett helt annat läge, berättar Tom. Att bevaka ledningen över de sex sträckor som återstod i tävlingen. Det är inte enkelt, att hålla rätt fart för att behålla försprånget, men ändå inte ta några risker. Det är faktiskt svårare än att ha en sekundfight om placeringarna, och man lyssnar efter alla onormala ljud från bilen. Men det höll hela vägen till mål, och nu är vi hur lyckliga som helst, säger Tom innan han skall iväg på WRC:s presskonferens.

Tvåa blev estländaren Roland Poom, 1 min och 31 sekunder efter, och trea spanjoren Jan Solans Baldo.

- Nu är jag verkligen inspirerad för att åka hem och jobba för att få ihop budgeten till resterande 4 deltävlingar, avslutar Tom.

Nästa deltävling körs på den franska ön Korsika, Tour de Corse, den 28 till 31 mars.