Nyheter

Jörgen Jonasson vill vinna Rally Vännäs
54 förare är anmälda till Rally Vännäs, SM-premiären första helgen i februari. Hemmaåkaren Jörgen Jonasson går för seger med sin Skoda Fabia R5.

Rally Vännäs startar med tre kvällssträckor den 2 februari, och fortsätter på lördagen med ytterligare sex fartsträckor. Förutom rejäl isbotten på vägarna och höga snövallar, blir det alltså körning i både mörker och dagsljus.

Vännäs egen storåkare Jörgen Jonasson tävlade framgångsrikt för VW Sverige i mitten på 1990-talet, med bland annat klasseger i Svenska Rallyt. Däremot saknar han ett SM-guld.
- Vi var nära flera gånger, med det stöp alltid på någon småsak, säger Jonasson.

För drygt ett år sedan köpte han en fyrhjulsdriven Skoda Fabia R5 därför att kärleken till rally håller i sig, och med SM på hemmaplan går han för seger.
- Motståndet är stenhårt, inte minst från de hungriga landslagsförarna, men vi ska absolut göra allt vi kan, fortsätter Jörgen Jonasson.

Dem han tänker på är Fredrik Åhlin, värmlänningen som förra året förlorade det Öppna Brittiska mästerskapet med en futtig poäng, och Mattias Adielsson, Göteborg. Båda kommer i likvärdiga bilar med Jonasson. Adielsson mötte han i Östersund för knappt ett år sedan och då inträffade det unika att inför sista sträckan låg tre förare inom en tiondels sekund! Den gången var Adielsson hungrigast och totalvann före Jonasson.
Med i samma kamp var Michael Wikström, Boden. Även han dyker upp i Rally Vännäs för att lufta sin Ford Focus WRC.

En ny parameter i årets mästerskap är ?Jokertävlingen". Varje förare får välja en deltävling som sin joker, och går allt vägen väntar 1,5 gånger ordinarie SM-poäng vid målgång. Wikström har valt Rally Vännäs till sin jokertävling. Detsamma har Jonasson.
- Så klart! Vi känner till vägkaraktären och ska försöka vinna på hemmaplan. Det är lite av nu eller aldrig, säger Jörgen Jonasson. Precis som så många gånger förr lotsas han runt banan av sin kusin, co-drivern Nicklas Jonasson.

Jörgen Jonasson köpte en fyrhjulsdriven Skoda Fabia för drygt ett år sedan. Med SM-premiär på hemmaplan är målet att vinna Rally Vännäs. Foto: Annemo Friberg

KALENDER RALLY-SM 2018
2-3/2 Vännäs
23-24/2 Östersund
11-12/5 Älmhult
1-2/6 Askersund
17-18/8 Hässleholm
7-8/9 Linköping

Fakta Rally Vännäs
Totallängd: Cirka 290 km
Antal specialsträckor: Nio
Sammanlagd sträcklängd: 106 km
Start & mål: Medborgarhuset, Vännäs
Första start: 19.00 (2 februari)
Publiksträcka: Specialsträcka (SS) 1, gångavstånd från Medborgarhuset.
Serviceplats: Centrala gator i Vännäs
Powerstage (där de snabbaste får 3-2-1 extra SM-poäng): SS 9
Första startande i mål 3 februari: Cirka 15.00
Fyra SM-klasser för seniorer: Trimmat 4WD R5, 4WD Övriga, Otrimmat 2WD (R2) och Trimmat 2WD (R3).
Två JSM-klasser: Otrimmat 2WD (R2) och Trimmat 2WD (R3).


Annemo Friberg, presschef