Nyheter

Rally-SM avslutas i världsmästarstil
Nykorade världsmästaren Pontus Tidemand är favorit när Rally-SM avslutas i helgen i Linköping. Men det är en annan kvartett som slåss om guldmedaljen.

Kampen om totalsegern i East Sweden Rally förväntas stå mellan efteranmälda Pontus Tidemand, Charlottenberg, och P-G Andersson, Årjäng. Båda kör Skoda Fabia, R5 respektive WRC. Tidemand säkrade nyligen VM-guldet i WRC 2 i Tyskland, medan Andersson har två JVM-guld på sin långa meritlista. Och var överlägsen i SM 2016. Båda gör sina första SM-starter i år, och kan därför inte nå någon medalj.

Det kan däremot Mattias Adielsson, göteborgaren som senast i Köping hade skogens fight med Tobias Johansson, Ludvika. Redan då lovade de fortsatt kamp i Linköping.

Troligast är ändå att när ovanstående kvartett gjort upp om pallplatserna i finalen, är det någon av Thomas Thunström, Niklas Hägg eller Michael Wikström som tar hem SM-guldet. Thunström har bästa utgångsläget, då han leder med fem poäng och alla sex deltävlingar räknas.

Senast Thomas Thunström, Ludvika tog guld i Rally-SM var 2001, då i en tvåhjulsdriven bil. Nu jagar han ny titel i tyngsta Trimmat 4WD, där han inför finalen i Linköping leder med fem poäng. Foto: Fredproduction.se

- För oss är det bara bra om inte Adielsson tar rubbet, och så ska vi hålla Hägg och Wikström bakom oss. Så det blir full attack från första metern, lovar Thunström som senast tog hem ett SM-guld till Ludvika 2001. Bodens Wikström vann å andra sidan Sprint-SM i vintras och Ilsbos Hägg har två guld tidigare i Otrimmat 4WD.

Poängställning i Trimmat 4WD inför finalen:
1. Thomas Thunström  Ludvika MS        Citroën    66
2. Niklas Hägg       SMK Hälsinge      Skoda/Ford 61
3. Michael Wikström  NMS Boden         Ford       59
4. Mattias Adielsson Göteborgs MF      Mitsubishi 50
5. Jörgen Jonasson   Vännäs MK         Skoda      36
I klassen trimmat 2WD (tvåhjulsdrivet) övertog Robin Sandberg, Ryd, ledningen i Köping, från Fagerstas Martin Lundquist, och det är här den stenhårda finishen står. För rullar de bara över startrampen får de tio poäng vardera, vilket gör att Pelle Wilén, Eskilstuna, inte kan konkurrera om SM-guldet. Däremot är han alltid en kandidat till klassegern. Han har också all anledning att ligga på, för en seger kan ge ett silver, förutsatt att Lundquist i princip blir poänglös. Wilén skuggas dessutom av en vilt jagande trio.
- Det finns ingen anledning att slå av på takten! Snarare höja den, konstaterar Wilén.


Ryds Robin Sandberg är segerviss i näst största klassen Trimmat 2WD, där han leder inför finalen med åtta poäng. Foto: Pierre Skytt

Poängställning i Trimmat 2WD inför finalen:
1. Robin Sandberg       Ryds MK         Toyota     77
2. Martin Lundquist     Fagersta MK     VW         69
3. Pelle Wilén          Strängnäs AMS   Toyota     45
4: Andreas Sjölander    SMK Gävle       Citroën    39
5. Jonas Åkesson        Karlskrona AK   Volvo      38
6: Kristian Johansson   Kinds MK        Suzuki/VW  31
Klassen Otrimmat 4WD har varit för liten och ojämn. Spänningen finns istället på det planet att ledande Jacob Jansson, Kopparberg, med förkärlek blandar sig i striden om totalsegern. Trots att han kör en otrimmad Mitsubishi Evo X R4.

Jansson totalvann premiären, var tvåa totalt i Karlskrona och trea i Gävle. Då alla som startar i Linköping får tio extra poäng räcker det att han rullar över startrampen så är det efterlängtade guldet hans.


Ludvikas Jacob Jansson behöver bara rulla av startrampen i Linköping för att säkra guldet i Otrimmat 4WD. Sedan blir det att ge de trimmade konkurrenterna en match om totalsegern. Foto: Pierre Skytt
Poängställning i Trimmat 2WD inför finalen:
1. Jacob Jansson        MK Kopparberg   Mitsubishi  102
2. Emil Carlsson        Katrineholms MK Mitsubishi  66
3. Michael Jakobsson    SMK Nyköping    Mitsubishi  51
I Otrimmat 2WD har Anders Åberg, Hässleholm, ett fint utgångsläge. Det räcker med att han blir femma i klassen och tar ett extra poäng på powerstage så är guldet i hans händer.
Alla vet dock att i rally kan allt hända, och Johnny Andersson från Hedemora siktar oavsett på att ta sin tredje raka delseger i klassen. Vilket i och för sig är ett måste om han ska utmana om den ädlaste medaljen.


Anders Åberg, Hässleholms MK, har bara att ta sin Peugeot 208 R2 i mål i East Sweden Rally så har han säkrat guldet i Otrimmat 2WD. Vilket inte är så ?bara? i rally där precis allt kan hända längs vägen. Foto: Annemo Friberg

Poängställning i Otrimmat 2WD inför finalen:
1. Anders Åberg         Hässleholms MK  Peugeot     103
2. Johnny Andersson     SMK Hedemora    Peugeot     85
3. Mikael Jirvelius     Fjugesta MK     Ford        64
4. Joakim Hiljeström    Kullings MS     Ford        45
5. Jonas Bodin          Grödinge MK     Citroën     43
Juniorerna har satt färg på årets mästerskap i rally. Ofta högt upp i resultatlistan vid en jämförelse med betydligt mer rutinerade seniorer.

I JSM Otrimmat leder supertalangen Elias Lundberg, från Sala. 19-åringen är oerhört mogen för sin ålder och har ett naturligt spårval. Vilket gör att han leder trots att motorn i hans Peugeot 208 R2 rasade i Östersund och det blev en nolla i protokollet. Sedan körde han punktering i Karlskrona, men lyckades ändå hämta in så han blev tvåa. Till det har han tre övertygande segrar så här långt.

Sebastian Johansson är ?ålderman? i gänget och den som vann då Lundberg körde punka. Segern i Östersund tog Daniel Röjsel, en snabbfotad talang från Falun som redan provat på fyrhjulsdrivet och det med lysande resultat. Självklart vill han avsluta på topp med sin Fiesta R2 Ecoboost, som Ford Sverige håller honom med.


SMK Salas stora talang Elias Lundberg går för guld i helgen i sin första satsning på JSM i Otrimmat. Foto: Annemo Friberg
Poängställning i JSM Otrimmat inför finalen:
1. Elias Lundberg       SMK Sala        Peugeot     101
2. Sebastian Johansson  Gotlands MF BK  Ford        90
3. Daniel Röjsel        SMK Dala Falun  Ford        87
4. Victor Karlsson      Vimmerby MS     Ford        42
5. Anton Eriksson       SMK Sundsvall   Peugeot     36
I JSM Trimmat är det ultra tätt och spännande. Emil Karlsson, Hällefors, leder inför upplösningen med bara en ynka poäng. Tvåa är Andreas Persson, Torsby, med två klassegrar så här långt. Karlsson har bara en, men å andra sidan nollade Persson i premiären. Så poängmässigt har det jämnat ut sig. Persson vann för tre veckor sedan i Köping, men Karlsson var snabbast före det i Gävle. Möjligen kan det faktum att 25-årige Emil Karlsson gör sitt sista år som junior väga till hans fördel.
- Absolut! Plus att ingen riktigt har lyckats i SM förut i en bakhjulsdriven Volvo. Det vore kul att få göra det, säger Karlsson.

Pontus Åhman får inte heller räknas bort. Han vann vintertävlingarna och hittar han rätta gruskänslan kan han mycket väl utmana om guldet, liksom Pontus Jakobsson.


Hälleforsaren Emil Karlsson vill bli den förste på väldigt länge att vinna JSM Trimmat med en Volvo. Nästa år är han senior. Foto: Annemo Friberg

Poängställning i JSM Otrimmat inför finalen:
1. Emil Karlsson        Hällefors MK    Volvo       88
2. Andreas Persson      MK Ratten       Renault     87
3. Pontus Åhman         Almunge MK      Opel        69
4. Pontus Jakobsson     SMK Nyköping    Toyota      62
5. Markus Theorin       Skillingaryds   MK Suzuki   45	
East Sweden Rally i korthet
Nio specialsträckor på sammanlagt 127 kilometer. Antalet anmälda i SM är 74 ekipage. Till det fem föråkare och 32 i lokala ?Östgötaklassen 2wd?.
En publiksträcka på asfalt, i direkt anslutning till tävlingscentrum vid Saab Arena. Denna körs två gånger.
I varje klass utdelas poäng till de tio främsta i mål enligt följande: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1. På den nionde och sista sträckan får förarna möjlighet att fightas om ytterligare viktiga poäng, där den snabbaste i varje klass får 3 power stage-poäng. Näst snabbaste två poäng, och en tredje tid ger ett poäng. Dessutom får samtliga startande i finalen tio extra poäng.

Annemo Friberg