Nyheter

Träffsäker debutant i Sydsvenska Rallycupen
Nu på lördag körs Sydrallyt, fjäre deltävlingen i Sydsvenska rallycupen. Klockan tio på lördagsmorgonen startar ekipagen från Tingsryd. Tävlingen är ett samarrangemang med Sydsvenska Rally SSR med målgång och prisutdelning i Karlskrona.

En av de intressantaste förarna är en av de två ledarna i Prispottslistan, Erik Sundqvist, Ljungby. Han delar ledningen med Stoffe Nilsson och de två representerar på många sätt ytterligheterna men också charmen med rallysporten och med Sydsvenska rallycupen. Medan Stoffe är hur rutinerad som helst, debuterade 1993, kör en fyrhjulsdriven Subaru med 300+ antal hästkrafter till ett värde av många pengar så kör Erik nu sin femte tävling, skall tygla 90 ystra hästar till ett värde av en halv mellandiff i Stoffes Subaru.

Vem är då Erik Sundqvist. 22 år gammal växte han upp med två rallykörande bröder, Patrik som med sin vita Golf ett tag dominerade grupp E i Småland medan Johan körde Volvo och sedermera BMW i Grupp H.

- Jag har ju varit med ute mycket förstås men fram till bara för nåt år sedan var det bara skytte som gällde. Det blev några JSM tecken blev det men i bakhuvudet fanns alltid detta att jag måste prova rally jag också.

Vintern 2017 tog Erik sin licens och sen börja en framgångssaga. Klasseger i Simrishamn, Silversprinten, Silverkongen och i Ljungby, det vill säga seger i fyra av fyra möjliga. I hemmatävlingen knep han inte segern förrän på sista sträckan vilket visar på en förmåga att fokusera och utestänga allt oväsentligt inför uppgiften.

- Det kan jag säga att jag säkert har med mig från skyttet där det verkligen gäller att hitta rytmen och vara fokuserad, säger Erik.

Erik jobbar till vardags som rekonditionerar efter att gått fordonsmekanikerutbildningen på gymnasiet. Där i den klassen hittade han också sin kartläsare Max Salomonsson som dessutom är en god hjälp i garaget. De kör så här långt utan noter. Många hävdar att C-förare skall göra det och när Erik utvecklar sitt förståndiga resonemang så kan man bara hålla med.

- Det är så mycket annat att ta in när man börjar köra rally och det viktigaste är att få känslan för samspelet mellan bil, förare och de yttre förutsättningarna. Tänk om intercomen helt plötsligt skulle sluta att fungera och jag inte har förmågan att ?läsa? vägen? När man kör med noter så handlar det fortfarande om att värdera den information jag får inklusive noterna och då är jag mer komplett om jag har en bra grund att stå på.

Vi önskar Erik och alla andra ekipage i Sydrallyt lycka till, Som sagt, första start klockan 10 från Tingsryd och för er som också tittar på SSR så kommer Sydrallyt på sträcka 8 till 11.

Följs oss också på facebook och på hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.

Mats Bergman