Nyheter

Arne Rådström laddar för seger i Rally Sweden Historic 2017
En av årets favoriter i Rally Sweden Historic är värmlänningen Arne Rådström från Torsby, med norrlänningen Thomas Nilsson som co-driver. Efter flera pallplatser i tävlingen siktar nu doun högt inför årets rally.

- Målsättningen är att vinna rallyt. Vi har vart både tvåa och trea tidigare, så nu är det dags att ta det sista klivet. Årets rally är kanske det svåraste någonsin, men vi ska försöka, säger Arne.



För drygt 20 år sedan träffades värmlänningen Arne Rådström och norrlänningen Thomas Nilsson på en parkering i Småland. De var där för att delta i Sydsvenska rallyt. Redan samma höst satt de i samma rallybil, Arne som förare och Thomas som co-driver.

- Thomas är en väldigt bra co-driver. Han har stor erfarenhet och ett norrländskt lugn. Jag kan härja vilt bakom ratten och Thomas har full koll på allt och levererar noterna i tid.

Sen känner vi varandra väl efter 20 år tillsammans, fortsätter Arne.

I Rally Sweden Historic tävlar historiska rallybilar tillverkade till och med 1990. Arne och Thomas tävlar i en klassiskt orange Volvo 242 från 1975. Tävlingen, som körs parallellt med VM-tävlingen, är i år stjärnspäckad med bland annat 19-faldige Svenska Mästaren Mats Jonsson och rallycrosstjärnan Patrik Sandell, som tävlar för Subaru Rally Team USA i Global Rallycross.

- Mats Jonsson kommer garanterat bli svårslagen i sin fyrhjulsdrivna Mazda. Sen kommer även Patrik Sandell in som en dark horse. Men vi ska göra allt vi kan för att slå honom, Säger Arne.

- Överlag känner vi att vi har bra koll på motståndet i år, men framförallt saknar vi Petter Solberg som vi tampats med tidigare år.

Rally Sweden utgår i år från Torsby, där Arne bor. Och han ser fram emot att tävla på hemmaplan.

- Det är väl egentligen bara en sträcka som jag känner till bra. Mats Jonsson och Patrik Sandell har kört tävlingen många gånger och har nog bättre vägkännedom än oss. Men framförallt så har vi ett stort stöd från familj, vänner och supporters på hemmaplan. Med starten bara dagar bort är Arne lugn och sansad. Och han vet vad som krävs för att kunna ta det sista steget på pallen.

- Jag måste åka mer förståndigt än tidigare år, framförallt över krön och lyft. Innan har jag kört för hårt och många hårda landningar har gjort att vi fått problem med materialet.

Men vi är laddade inför rallyt, säger Arne. Thomas Nilsson stämmer in i Arnes lugn.

- Jag känner att vi är väl förberedda. Trotts att både jag och Arne jobbat 110% med att hjälpa Dennis (Rådström, son till Arne) med att få ihop sin satsning mot Junior-VM. Med det klart ser jag nu fram emot rallyt, och att få läsa första notraden på första sträckan, Avslutar Thomas.

Bakgrund
Arne Rådström och Thomas Nilsson
När Arne Rådström och Thomas Nilsson träffades hade båda hållit på med rally några år
Redan samma höst satt de i samma rallybil, Arne som förare och Thomas som kartläsare.
Inför säsongen 1995 fick ha ett erbjudande om att köra en fabriksbil och plötsligt satt han
bakom ratten i Toyota Celica. Det gick väl bra och bland annat blev han och Thomas totalsegrare i Bergslagsrallyt, men de där riktiga framgångarna uteblev.
- Med facit i handen var jag väldigt oerfaren och skulle nog ha behövt en mentor som hjälpte mig mer, konstaterar Arne.
Han fortsatte att åka något år till och drömmen om det riktigt stora släppte aldrig. Thomas och Arne fortsatte att hålla kontakt genom åren och för ett par år sedan tog suget över för att köra lite mer på skoj igen, men det stannade inte med det.
Arne boendes i Torsby tävlar för Östmarks MFF och Thomas som bor i Boden representerar Luleå MS.

Sebastian Bourghardt